viernes, 19 de diciembre de 2008

Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat.

Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat (2003), es un documental de Agustí Corominas i Casalssobre, produït per Metròpoli Vídeo-Films, sobre la vida del pedagog i pensador fundador de l'Escola Moderna.
Francesc Ferrer i Guàrdia, després d'uns anys d'exili a França, va arribar a Barcelona amb les teories educatives de Paul Robin molt ben apreses. Així, el 1901 va crear a Barcelona l'Escola Moderna, on va preconitzar un ensenyament laic i racionalista, especialment adreçat als obrers i independent de l'Estat.
A partir d'imatges d'arxiu i entrevistes, Agustí Corominas explica els inicis, l'organització i l'obertura que l'Escola Modena de Ferrer i Guàrdia va tenir cap a l'exterior, a més de la relació que va establir amb altres escoles i l'inici de la correspondència escolar.
Tot emmarcat dins el context històric de l'època, el documental explica la vida del pedagog des del seu naixement fins que va ser afusellat a Montjuïc amb la condemna sense proves per instigador i màxim responsable de la Setmana Tràgica del 1909.
Segons Ferrer i Guàrdia, l'educació era un camí a seguir bàsic per aconseguir el canvi social que en aquell moment es desitjava. Així, Corominas veu i presenta Ferrer i Guàrdia com una persona que va fer del seu compromís personal la seva obra i moviment de lluita per les llibertats i l'emancipació, i que a més va promulgar a través d'unes armes fonamentals: el coneixement i la solidaritat.

No hay comentarios: